Eefje ten Haken (29) runt de Vrijwilligerscentrale. Een morgen in de week heeft ze hulp van (hoe kan het anders?) een vrijwilligster. Eefje werkt drie dagen per week en de rest van haar tijd besteedt zij aan man en twee kleine kinderen, Mijntje en Rijk.
Wat doet een coördinator van een vrijwilligerscentrale eigenlijk?
Eefje: “Wij proberen de juiste mensen aan het juiste vrijwilligerswerk te helpen. Dus het matchen van vrijwilligers en een organisatie door middel van onder andere een vrijwilligersbestand. Mensen die vrijwilligerswerk zoeken melden zich bij ons aan (telefoon 0475-3180510) of lopen gewoon even binnen bij De Velderie. Ze kunnen zich ook aanmelden via onze website www.vrijwilligerscentraleroermond.nl De Vrijwilligerscentrale is een onderdeel van de Stichting Wel.kom. Wij organiseren ook cursussen, bijvoorbeeld: ‘Bouw je eigen website’ of weerbaarheidcursussen en EHBO-cursussen. Deze kennis kunnen vrijwilligers dan weer inzetten bij hun taak.”
Hoe gaat het dan verder?
“Ik heb een gesprek met de persoon die vrijwilligerswerk zoekt. We bekijken wat er nu bij deze vrijwilliger past. Het kan ook zo zijn dat degene zelf al een idee heeft wat hij of zij zou willen doen. Ik geef dan alle informatie over het werk. Tevens schrijven mensen zich in zodat wij de gegevens voor de gemeente hebben. Er zijn mensen die iets willen doen maar niet weten wat. Meestal zoeken we samen uit welke hobbies of interessen degene heeft. Welk werk hij doet of heeft gedaan. Op die manier komen we er wel uit.”
Welke organisaties staan bij de centrale ingeschreven?
“Dat is eigenlijk de andere kant van mijn werk. Ik zoek organisaties op die vrijwilligers willen en kunnen plaatsen. Er staan veel zorginstellingen bij ons ingeschreven maar ook sportverenigingen, het verenigingsleven, milieuorganisaties, scholen en kleine stichtingen. De mogelijkheden zijn heel breed. Organisaties vragen ook advies aan ons hoe ze het beste vrijwilligerstaken kunnen inplannen en begeleiden. Het moet wel echt een vrijwilligerstaak zijn en geen vervanging voor een reguliere baan. Er zijn eigenlijk geen strakke regels waar een vrijwilliger of een organisatie aan moet voldoen. Voorwaarde is bijvoorbeeld dat de verzekeringen in orde zijn.”
Nemen vrijwilligers banen in beslag?
“Soms zijn taken die organisaties willen invullen met een vrijwilliger te veelomvattend. Ik denk dan dat als je er één taak uithaalt, dat dan wel vrijwilligerswerk zou kunnen zijn. Vrijwilligerswerk kan nooit een hele werkweek in beslag nemen, dan zou het volgens mij een betaalde baan moeten zijn. Over het algemeen is vrijwilligerswerk een ondersteunende taak die een dag of dagdeel in beslag neemt.”
Waarom doen mensen vrijwilligerswerk?
“Het werkt naar twee kanten, voor vrijwilligers betekent het vaak een stukje zelfontplooiing, men maakt zich nuttig voor een organisatie zonder er in principe een beloning voor te ontvangen. Een leuke attentie af en toe en een blijk van waardering is wel belangrijk. Mensen doen dit vaak omdat ze een dag of middag vrij hebben en zich willen inzetten voor de maatschappij of bijvoorbeeld meer onder de mensen willen komen. Er zijn ook mensen die een dagstructuur nodig hebben.”
Zijn er genoeg vrijwilligers?
“Ik merk wel de laatste jaren dat er een stijging is van mensen die zich aanmelden. Vooral mensen tussen 55 en 65 jaar. Vaak zijn ze alleenstaand door scheiding of sterven van de partner. Vooral in de wintermaanden vinden zij het belangrijk om onder de mensen te komen. Vanwege de recessie zijn er meer werklozen en deze mensen willen liever niet alleen maar thuis op de bank zitten.”