• AEVE TOES

Goedendag, Bonjour, Guten Tag, Bom dia, Ni Hao, Buongiorno, Buen día, Good day, Salaam, Vitaju, God dag, Strazdvoedje. In "Aeve thoes" komen mensen aan het woord die al jaren ergens anders op deze aardbol wonen en "aeve thoes" in Roermond zijn. Ze vertellen over hun leven in den vreemde, over hun werk, hobby's en de cultuur waar ze mee te maken hebben.

Sarah Kadiri

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Sarah Kadiri (22) woont door de week in Utrecht waar ze studeert en in het weekend is ze in Roermond te vinden. Sarah vertelt:

Opleiding

Ik heb eerst in Roermond een opleiding gevolgd. Ik moest stoppen met de opleiding omdat ik niet genoeg gemotiveerd was en omdat ik onder mijn niveau zat. Toen ben ik VMBO-T gaan doen (eigenlijk iets tussen MAVO en HAVO in). Dat heb ik in één jaar gehaald met goede punten. Op dit moment doe ik een MBO opleiding bij ROC in Utrecht en dat is genieten. De docenten zijn heel leuk, de sfeer is heel informeel en de docenten willen écht dat je slaagt. Ze zetten zich 100 procent voor je in. Ik ben bijna klaar en wil Engels gaan studeren aan de leraren opleiding. 

Wonen

Ik woon door de week bij mijn zusje Nadia en haar gezin in IJsselstein bij Utrecht. In het weekend ga ik naar huis naar mijn ouders die in Roermond wonen. Roermond blijft mijn stad maar ik weet niet of ik ooit weer in Roermond ga wonen, in Utrecht zijn mijn kansen op een baan groter. Toch vind ik Roermond een prettiger omgeving omdat het allemaal wat rustiger aan toe gaat. In Utrecht heeft iedereen altijd haast

Maxima

Mijn school werd twee weken geleden officieel geopend na de verhuizing naar het nieuwe gebouw. Koningin Maxima kwam de opening verrichten en ik mocht haar verwelkomen en een cadeau aanbieden over het thema ‘Eigen Ondernemingen’. Ik kon er niet van slapen. Het cadeau was een door mij gemaakte Marokkaanse jurk. Ik kreeg te maken met een streng protocol en mocht drie zinnen zeggen en vooral niets meer! Maar Maxima begon mij heel geïnteresseerd van alles te vragen over mijn hobby’s. Ze was heel blij met de jurk. Ik maak Marokkaanse jurken die ik mooi versier. Ooit heb ik een hoofddoek gedragen maar kreeg daardoor geen stageplek. Door deze tegenwerking en het negatieve commentaar, heb ik hem afgedaan. In de toekomst ga ik weer een hoofddoek dragen. Het is echt een beslissing van mij en ik sta daar helemaal achter.

Of ik meer Nederlandse ben dan Marokkaanse? Ik voel me thuis in het mooiste van twee culturen, in de directheid van Nederlandse mensen en in de vrijgevigheid van Marokkokanen.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906