• KUNST IN HUIS

Gewoon doorgaan...

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Ger Gubbels (65) werd waarschijnlijk met een potlood en een penseel in zijn handen geboren. Hij heeft deze niet meer los gelaten tot op de dag van vandaag.

Wanneer werd jouw tekentalent opgemerkt?

Ger: “Dat was al op jonge leeftijd. Op de basisschool en ook mijn ouders merkten dat op. Ik verkocht mijn tekeningen al op de basischool voor een kwartje per stuk. Van deze allereerste tekeningen is niets bewaard gebleven. De oudste tekening die ik nog heb stamt uit 1961.”

Ben je naar een kunstacademie gegaan?

“Nee, ik ben autodidact. Alles zelf uitgevonden, mijn eigen stijl en alle technieken. Trouwens naar een kunstacademie zat er toen niet in. Er was geen geld voor. Ik ging werken bij een drukkerij in Weert als lithograaf.”

Hoe ontwikkelde jij je verder?

“Ik begon te werken als leerling lithograaf en ook tekende en schilderde ik thuis voor mijn plezier. Dus ik was eigenlijk bijna dag en nacht bezig met me te ontwikkelen. Ik bleef doorgaan tot ik iets onder de knie had. Dat kostte mij geen moeite, het was en is mijn passie. Het talent zit in de familie, mijn vader schilderde en mijn broer schildert. Ik zie het ook terug in onze dochter en in de kleinkinderen.”

Heb je voor een bepaalde stijl gekozen?

“Ja, je kunt het surrealisme noemen. Ik ben begonnen met landschapjes schilderen. Op een gegeven moment heb ik daar een lucifer aangehouden. Er is niets meer van over. Daar heb ik achteraf wel spijt van! In mijn schilderijen zijn nog wel vaak gefantaseerde landschappen te zien. Ik schilder niet naar een voorbeeld of model. Mijn onderwerpen zitten allemaal in mijn hoofd.”

Waar komen jouw idee├źn vandaan?

“Ik zit gewoon thuis aan tafel te ‘kriebelen’. Als ik dan een ideetje heb, werk ik dat helemaal uit op het doek met potlood. Bevalt het resultaat me, dan pas ga ik schilderen. Ik weet dus van tevoren precies wat ik op het doek wil hebben. Ik gebruik drie kleuren, rood, geel en blauw en ik meng mijn kleuren zelf. Meestal werk ik gewoon aan de eetkamertafel, niet aan een ezel. Het is vaak heel nauwkeurig werk en ik zit dan prettiger aan de tafel. Het is ook nog gezelliger.”

Verkoop je wel eens werk?

“Het is al jaren geleden dat ik een doek verkocht heb. Maar daar gaat het me ook niet om. Ik schilder puur voor mezelf en niet voor anderen. Ik heb enkele keren in opdracht gewerkt maar dat doe ik niet graag. Ik ben niet graag gebonden. Ik ben uiteraard ge├»nteresseerd in kunst. Mijn favoriete schilders zijn Dali en Marguerite. Vorig jaar ben ik nog naar een grote tentoonstelling van Dali geweest. Na afloop was ik kapot van alle indrukken.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906