• KUNST IN HUIS

Pantaleon Hajenius

Matiz, kleurrijke muziek met vrolijkheid en diepe emoties.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Pantaleon Hajenius is lid van Matiz, de nieuwe muziekgroep die is voortgekomen uit de voormalige theater-zanggroep Savannah. Een andere samenstelling dus, een andere sound. Maar het is nu al een vriendengroep. Pantaleon Hajenius is trots op deze nieuwe groep muzikanten. Matiz is in augustus vorig jaar opgericht. Wat is er anders?

Vertel iets over de samenstelling van de groep?

Pantaleon: “Matiz bestaat uit: Marjolein Smeets (zang), Martin Houkes (zang/liedjesschrijver), Joop Janssen (gitaar, mandoline, liedjesschrijver), John Damen (accordeon, klarinet), Koen Dekkers (viool), Sofie van Rooijen (contrabas, guitaron, arrangementen) en Pantaleon Hajenius (fluiten/zang). Koen, Sofie en Pantaleon zijn de ex-Savannah leden. En Huub Graus blijft met zijn know-how en contacten achter de schermen tot steun. Onze groep is nu compleet, maar we doen ook optredens met andere muzikanten als gastspeler.”

Hoe ziet het repertoire van Matiz eruit?

“Het is muziek van de Balkan tot Buggenum! Ook wij vissen in dezelfde vijver: muziek van en voor het volk. Dat kunnen liederen uit BraziliĆ« zijn, uit IndonesiĆ«, Mexico Griekenland, maar ook eigen teksten en composities. Wij bewerken deze liederen uiteraard; veel stukken worden gearrangeerd door Sofie van Rooijen. We willen de liederen integer brengen en ons plezier, dat muziek maken met zich meebrengt, delen met het publiek. Matiz is Spaans voor kleurschakering; wij willen de mensen een bont palet van gevoelens voortoveren.”

Hoe ervaar jij Matiz?

“Heerlijk! Frisse en jonge mensen erbij. Het geeft nieuwe energie. Soms moet je loslaten en iets nieuws beginnen. Dat is dus Matiz geworden.”

Zijn jullie ook vrienden?

“Als je samen muziek maakt zoals wij dat willen, brengt dat een zekere intimiteit met zich mee. Je geeft je bloot. We leveren elkaar feedback in een open uitwisseling. Daarvoor moeten de leden zich prettig bij elkaar voelen. Ja, we zijn ook vrienden, want muziek bindt. Bij ons eerste optreden kregen we veel reacties in de trant van: ‘Wat een leuke club, wat een uitstraling.’ Bij sommige liederen zag ik in de zaal luisteraars met tranen in de ogen, en eerlijk gezegd, die waren er toen ook bij mij. Daar doe je het voor: die intense beleving als je je echt geeft. Dat wordt herkend door het publiek.”

Hoe zit het met repeteren en optredens?

“Wij repeteren iedere maandagavond in Maasbracht. Joop heeft daar een prachtige ruimte. Twee keer per week zou voor mij ook mogen. Het is zo inspirerend!
Inmiddels, vanaf april, hebben we al een keer of acht een optreden verzorgd. Bijvoorbeeld bij Salon Remunj en bij Da Vinci in Maasbracht, maar ook een live-optreden op de Limburgse zender L1. Verder zijn we gevraagd bij een circuit van Huiskamerconcerten. Een heel leuk gegeven. Wij treden dan op bij mensen in de huiskamer voor 50-60 gasten, afhankelijk van de ruimte die ze hebben.
De gastheer en -vrouw zorgen voor een drankje en een hapje. De gasten betalen entree. Vaak bestaat het publiek uit hun vrienden, familie en kennissen. Een heel gezellig en ontspannen gebeuren. We hebben ook openbare optredens. Op zondag 2 december spelen we in Theaterhoeve Horckerhof in Baexem voor honderd belangstellenden.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906