• LOTTE THISSEN

Taalgebruik en cultuur in Roermond

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Tijdens mijn onderzoek in Roermond stuitte ik op de website Roermondenaar.nl en ik was direct enthousiast over de leuke verhalen van Roermondenaren over alledaagse onderwerpen. Daarom liep ik enkele weken geleden bij Mar-li binnen en al snel ontstond het idee dat ik de website zou kunnen gebruiken als middel om Roermondenaren te ontmoeten voor mijn onderzoek en om mijn ervaringen als antropoloog in Roermond te delen.

Even voorstellen: mijn naam is Lotte Thissen, ik ben 24 jaar en geboren in Roermond. Na mijn studie Culturele Antropologie in Utrecht en Amsterdam, werd ik aangenomen als promovenda aan de Universiteit van Maastricht binnen de leerstoel Taalcultuur in Limburg. De plek voor mijn promotieonderzoek was meteen duidelijk: Roermond!

Het onderzoek richt zich op taalgebruik en cultuur in Roermond. Al snel denken mensen daarbij aan het dialect (of plat), maar ik richt me ook op alle andere talen en culturen die hier in Roermond bestaan: Arabisch, Turks, Surinaams, Pools, Engels, Duits, noem maar op. Mijn onderzoek wil uitvinden hoe inwoners van Roermond zich thuis voelen in zo’n multiculturele stad en hoe dit hun taalgebruik be├»nvloedt. Welke taal gebruikt u bijvoorbeeld wanneer u uw boodschappen gaat doen of wanneer u een praatje maakt met een buurman of een toevallige voorbijganger? Verandert u uw accent of taalgebruik wanneer u een bepaalde plek bezoekt? Voelt u zich wel eens buitengesloten wanneer u een taal niet kunt spreken of verstaan? Hoe en waarom hoort u aan een persoon uit welk deel van Roermond, Limburg of Nederland hij of zij komt?

Om hier antwoorden op te krijgen, probeer ik (zoals antropologen dat doen) mee te leven in het alledaagse Roermondse leven en alles wat er om mij heen gebeurd te registreren. Zo kook ik mee bij een kookclub in de Componistenbuurt, hang ik rond in de verschillende wijken, maak ik praatjes met buurtbewoners en bezoek ik evenementen zoals de vastelaovend en de Sj├│mmelmert.

Voor deze website zal ik u op de hoogte houden van mijn onderzoek door regelmatig mijn ervaringen te delen.

Daarnaast hoop ik dat mijn onderzoek via Roermondenaar.nl meer bekendheid krijgt. Dus kent u leuke activiteiten of mensen die interessant kunnen zijn voor mijn onderzoek, neemt u dan contact met mij op.

Lotte Thissen

 

Kent u leuke activiteiten of mensen die interessant kunnen zijn voor mijn onderzoek, neemt u dan via onderstaand formulier contact met mij op.

Stuur een bericht naar Lotte Thissen
Kunt u de cijfers niet lezen? Klik hier om een nieuwe serie te krijgen

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906