• JEANNE LEEST...

Titel: Asta's ogen
Auteur: Eveline Stoel
Genre: Literaire non-fictie
Uitgeverij: Nijgh en Ditmar, 2011
ISBN: 9789038894270
Prijs: € 12,50 euro (paperback)

Asta's ogen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Aan de hand van het levensverhaal van Asta vertel Eveline Stoel de geschiedenis van een Indische familie. Asta, moeder van 8 kinderen, vertrekt na de moord op haar man naar Nederland samen met haar moeder. Later volgen haar broer en zussen. Tevens komt ook de geschiedenis van Indie aan bod. Duidelijk wordt beschreven hoe de familie, na een riant leven in Indonesie in Nederland samengepakt op een paar kamertjes en met weinig geld moet rondkomen. Dan wordt er ook nog misbruik gemaakt van hun situatie door hun hospita. Na enige tijd krijgen ze een gezinswoning toegewezen. Asta maakt haar kinderen duidelijk dat ze zich aan moeten passen aan de Nederlandse gebruiken, normen en waarden. De kinderen groeien op, trouwen en krijgen ook weer kinderen en Asta wordt ouder. Op haar 87ste sterft ze.

Eveline Stoel heeft een heel mooie en duidelijke biografie geschreven. Een aanrader!! Als de geschiedenis van Indie je intrigeert, is er het boek van Anne-Gine Goemans Honolulu King. Ook is er de Javaanse auteur Pramanta Ananta Toer, die door zijn verhelderende literatuur diverse keren in de gevangenis is belandt.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906