• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Omdat ik het zeg

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Het is me opgevallen dat veel mensen hun hele leven meningen, raadgevingen en ge- en verboden in ere houden die hun ouders hanteerden. Mijn moeder zei altijd... van mijn vader mocht nooit... enz. De regeltjes van ouders zijn moeilijk uit te bannen. Ook niet op hoge leeftijd. Men doet het niet persé omdat je het er mee eens bent maar meer uit gewoonte. Als zuinigheid met de paplepel is ingegeven, is het blijkbaar heel moeilijk om dat los te laten. Ook niet als het een totaal overbodig is. Bijvoorbeeld een theezakje meer dan een keer gebruiken Of alle winkels aflopen om een dubbeltje te besparen. Jouw tijd is kostbaarder! Je schuldig voelen als je eten weg gooit ook al is niet meer lekker of zelfs bedorven. Ieder jaar twee keer grote schoonmaak houden. Sommige recepten blijven maken ook al is het niet heel lekker. Vasthouden aan een bepaalde manier van Sinterklaas of kerst vieren. Andere gewoontes van vroeger vormen een goede herinnering en doe je bewust op de manier van je ouders. Samen bordspelletjes aan tafel doen of wandelen in de bossen of hele dagen naar het zwembad. Een spannend boek voorlezen of altijd goed vinden dat vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen blijven eten en logeren. Het is een mix van goede en minder goede herinneringen van jou dat je dagelijks leven vormt. Het is misschien een idee om deze gewoontes los te laten en het inderdaad totaal anders te doen. Als je altijd heel zuinig bent, spring eens uit de band en koop iets wat totaal overbodig is in jouw ogen. Hoe voelt dat? Misschien wel als een bevrijding? Vier je verjaardag eens heel anders dan je van vroeger gewend bent. Kun je na afloop zeggen dat het een eye-opener was? Ben je niet gewend om romantisch te zijn? Bedenk eens een lieve verrassing voor je partner. Wie weet wat daar uit voort komt? Mijn voorstel is: kopieer niet je ouders, doe ook niet precies het tegendeel maar bedenk iets totaal nieuws. Fiena, zal ik me wagen aan nieuwe dingen?

 

Beste G,
Inderdaad, voeg een nieuwe dimensie toe aan het leven.

Wilt u een antwoord op brandende vragen of problemen? Durf het bij Fiena neer te leggen. U krijgt altijd antwoord. Een antwoord Fiena waardig. Snoeihard maar eerlijk. Doe er uw voordeel mee.

Stuur een bericht naar Fiena
Kunt u de cijfers niet lezen? Klik hier om een nieuwe serie te krijgen

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906