• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

To do or not to do

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Eigenlijk ben ik best gestructureerd. Ik maak altijd to-do lijstjes. Daarbij streep ik steeds het klusje door als ik het geklaard heb. Hele pagina's van mijn schrijfblok vul ik met wat ik allemaal moet doen en laten. Trouwens ook wat andere mensen moeten doen. Op mijn computer heb ik lijsten met welke boodschappen en hoeveelheden er nodig zijn voor een feestje of een etentje. Ik heb een lijst met menu's van wat mijn vrienden ooit bij mij hebben gegeten. Op die manier schotel ik ze niet twee keer dezelfde hap voor. Ooit gooide ik al mijn vrienden op een hoop. Ik voegde ze gewoon bij elkaar zonder me af te vragen of dat zou klikken. Mijn kleindochter van 15 jaar weet precies welke vriendinnen en vrienden niet bij elkaar passen. Zij viert haar verjaardag in fases. Een groepje komt eten en logeren, met een ander groepje gaat ze in de stad wat rondhangen en shoppen en een vriendin vraagt ze om samen naar de bioscoop te gaan. Dat zette me aan het denken. Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit inderdaad de juiste methode is. In het vervolg nodig ik niet meer zonder nadenken mensen uit. Ik ga rekening houden met de verschillen en de overeenkomsten. Het is namelijk voorgekomen dat etentjes helemaal niet gezellig waren. Mensen luisterden niet naar elkaar, werden pissig over de mening van de ander. Kortom ze kwamen van verschillende planeten. Nu ben ik niet vies van een goede discussie maar deze moet niet ontaarden in ruzie. Dat gaat me te ver. Dat krijg je bijvoorbeeld als je een linkse rakker en een Wildersfan bij elkaar zet. Ook mensen die zich helemaal niet kunnen verplaatsen in een ander, blijken lastig te plaatsen. Van de andere kant is het saai als iedereen dezelfde mening is toegedaan. Ik ben al bezig om een lijstje op te stellen van mensen die bij elkaar passen. Daarentegen ik heb ook een hele rommelige kant. Mijn kledingkasten zijn zeer rommelig, geen mooie stapeltjes maar opeen gefrommelde broeken, blouses en ondergoed waar tussen het linnengoed ligt. Ik moet iedere dag kledingstukken daar tussen uit vissen. Ik doe wel geregeld pogingen om op te ruimen. De dag daarna is het weer één troep. Ik trek het onderste T-shirt uit het stapeltje en alles valt op de vloer en ik prop het allemaal heel slordig weer terug. Fiena, hoe verander ik dit patroon?

 

Beste G,
Gewoon een kwestie van to do!

Wilt u een antwoord op brandende vragen of problemen? Durf het bij Fiena neer te leggen. U krijgt altijd antwoord. Een antwoord Fiena waardig. Snoeihard maar eerlijk. Doe er uw voordeel mee.

Stuur een bericht naar Fiena
Kunt u de cijfers niet lezen? Klik hier om een nieuwe serie te krijgen

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906