• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Dit of dat?

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Mijn probleem is dat ik niet kan kiezen. Alle keuzes zijn voor mij moeilijk. Ik ben een vrouw van 25 jaar. Ik heb een goed verstand maar heb diverse studies afgebroken omdat ik niet meer wist of dat het was wat ik wilde. Nu weet ik een beetje van verschillende onderwerpen. Daar heb ik dus niets aan. Ik ben ge├»nteresseerd in geschiedenis (anderhalf jaar gestudeerd) in Spaans (1 jaar), Economie (bijna 2 jaar). Op een gegeven moment dacht ik: ‘is dit nu alles?’ Vervolgens stopte ik met studeren. Nu heb ik dus een studieschuld en geen afgeronde opleiding. Ik heb helemaal niks waar ik iets mee kan. Ik kan ook geen beroep kiezen. Horeca leek me wel wat maar bij nader inzien toch niet. Alle feestdagen en weekenden moet je werken. Niets voor mij. 

Toen ben ik in een grote stad gaan wonen. Ik wilde de echte wereld leren kennen. Mijn ouders hebben mij gesponsord en ik ging. Na drie weken Amsterdam wilde ik alleen nog maar naar huis. Eenmaal thuis wilde ik alleen nog maar het huis uit. Ik ging bij een goede vriend wonen. Hij werd mijn minnaar. Eigenlijk niet uit overtuiging maar meer uit verliefdheid op de liefde. Ik zag stellen die het heel gezellig hadden en stapelgek op elkaar waren. Dat leek mij ook wel wat. Mijn vriend en ik speelden huisje, boompje, beestje. Wat onnoemelijk saai. Dit nooit meer! 

Ik ben weer voor korte tijd bij mijn ouders gaan wonen en een baantje bij mijn vader in de zaak gekregen. Dat heeft papa voor mij geregeld.  Mijn moeder heeft inmiddels een kamer met keuken en gebruik van badkamer voor mij gehuurd. Niet ideaal en ik weet niet hoe lang ik dit kan volhouden. 

Mijn moeite  met het maken van keuzes wordt steeds groter, Ik kan en durf niets meer te kiezen. Kleding kopen is onmogelijk. Als ik al iets koop, ga ik het de volgende dag weer terugbrengen. Ik weet gewoon niet of het wel staat, de juiste kleur is of het juiste materiaal. Mijn kamer heb ik laten inrichten door mijn moeder. Zij heeft een totaal andere smaak dan ik maar ik kan geen meubels kiezen. Zelfs het beleg op mijn boterham stelt mij voor een onmogelijke keuze. Ik heb nu alleen nog maar kaas in huis. Dan valt er niets te kiezen. 

Ik denk er nu aan om naar een totaal ander land te gaan wonen. In de derde wereld. Misschien kan ik ontwikkelingshulp gaan doen. In ieder geval iets zinnigs. Beste Fiena,  voor welk land zal ik kiezen?

 

Beste G,

Voor een land met onbegrensde mogelijkheden.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906